Wielerarts: ‘Leontien van Moorsel gebruikte doping’

Voormalig wielerarts Peter Janssen beschuldigt Leontien van Moorsel van dopinggebruik. In een interview met de Volkskrant stelt Janssen dat hij epo aan de viervoudig olympisch kampioene heeft geleverd.

Volgens de arts is Van Moorsel ongeveer zes keer bij hem langs geweest. ,,Leontiens man, Michael Zijlaard, was er altijd bij. Ze kwamen buiten het spreekuur”, zegt hij.

In de krant stelt hij dat Van Moorsel haar eerste epo-kuur in het voorjaar van 2000 kreeg, in aanloop naar de Olympische Spelen in Sydney. ,,Maar niet heel kort ervoor, daar zat wat tijd tussen.” Daar won ze drie gouden medailles en één zilveren.

Omdat Van Moorsel uiteindelijk niet op controle kwam en door bleef gaan met de kuur beëindigde Janssen de samenwerking. ,,Niet op controle komen en dan blijkt dat ze op een (hematocriet)waarde van 47 zit”, zegt hij.

De 75-jarige Janssen treedt in de Volkskrant hierover naar buiten omdat hij vindt dat het systeem op de schop moet. ,,Er moet openlijk over gepraat worden. Anders gaat het dopinggebruik gewoon zo door en verandert er nooit iets.”

Van Moorsel is een van de meest succesvolle Nederlandse olympische atleten. Naast haar medailles in Sydney won ze nog een gouden en bronzen plak in 2004 in Athene. Zelf wees ze iedere dopingbeschuldiging altijd resoluut van de hand. Ook tegenover de Volkskrant ontkent ze epo-gebruik.

,,Ik ben in de jaren 90 heel vaak bij Janssen in de praktijk geweest. Of dat nou eind jaren 90, 2000 of 2001 is geweest, hij heeft mij advies gegeven op het gebied van mijn voeding en trainingsschema’s. Ik ben dokter Janssen heel erg dankbaar. Hij heeft mij de motivatie gegeven, toen ik mijn comeback maakte, om weer in mezelf te gaan geloven” reageert Van Moorsel in de Volkskrant.

Janssen, die dertig jaar lang actief was in de wielersport en tegenwoordig in Thailand woont, vertelt aan de Volkskrant dat hij ook bekende oud-renners als Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse en Eddy Bouwmans via bloedtransfusies van epo heeft voorzien. Rooks en Theunisse glorieerden eind jaren negentig in de Tour de France. Bouwmans kwam in 1993 langs bij Janssen met de vraag of de arts hem wilde begeleiden.

REACTIE

Leontien van Moorsel heeft nogmaals ontkend doping te hebben gebruikt in haar wielercarrière. De viervoudig olympisch kampioene distantieert zich van de beschuldigingen van voormalig wielerarts Peter Janssen in de Volkskrant van zaterdag.

,,Ik herken mij niet in hetgeen hij in het artikel schetst en het verbaast mij dat hij deze uitlatingen nu doet. De toekomst van de wielersport is in ieder geval niet gebaat bij deze vage verdachtmakingen. Ik ben dertien jaar geleden gestopt met mijn actieve wielercarrière, waarin er nooit enige twijfel is gerezen bij mijn medische testen”, laat de oud-wielrenster weten in een reactie.

Janssen zegt in de Volkskrant dat hij Van Moorsel aan epokuren heeft geholpen. De arts deed naar eigen zeggen voor hoe ze zich moest injecteren. ,,De publicatie heeft mij onaangenaam verrast. Te meer omdat ik met Peter Janssen periodiek een langdurige, prettige samenwerking heb gehad vanaf mijn achtste jaar totdat ik eind jaren negentig ging samenwerken met KNWU-arts Tjeerd de Vries.”

In de Volkskrant had Van Moorsel de beschuldigingen al ontkend. Ze zei dat ze bij Janssen kwam voor advies op het gebied van voeding en trainingsschema’s. ,,Ik ben dokter Janssen heel erg dankbaar. Hij heeft mij de motivatie gegeven, toen ik mijn comeback maakte, om weer in mezelf te gaan geloven”, meldde ze aan de krant.

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten