Levensloop Sugar Lee Hooper (62)

Marja van der Toorn, zoals Sugar Lee Hooper eigenlijk heet, wordt op 3 februari 1948 geboren in Den Haag. Haar vader is een jazzpianist en daardoor raakt Sugar Lee al op vroege leeftijd bekend met muziek maken. Op haar veertiende krijgt ze haar eerste drumstel en speelt daarna in verschillende vrouwenbands. Twaalf jaar lang drumde zij bij The Crazy Rockers.

Sugar Lee moet noodgedwongen stoppen met drummen na een ongelukkige val van het podium. Zeven jaar lang is ze bezig met revalideren, maar drummen zit er helaas niet meer in. Dan besluit Sugar Lee in 1990 om zangeres te worden. Ze geeft zich op voor de talentenjacht Showmasters van de NCRV, gepresenteerd door Sandra Reemer.

Haar optreden in Showmaster is niet onopgemerkt gebleven. Een bookingsagent ziet wel wat in het talent van de zangeres. Vanaf dat moment gaat Marja van der Toorn door het leven als Sugar Lee Hooper.  Sugar verwijst naar Marja’s voorliefde voor suiker. En Lee Hooper was de naam van de manager van haar idool Billie Holliday. Met haar kale hoofd, groot postuur, extravagante jurken en stemgeluid is Sugar Lee een opvallende verschijning.

Haar grootste hit scoort Sugar Lee halverwege de jaren negentig met De wandelclub, beter bekend als Jo met de Banjo. Het nummer wordt een daverend succes vanwege haar optreden in de show van Andre van Duin.

Echte grote hits scoort Sugar Lee hierna niet meer, maar in het schnabbelcircuit is de zangeres een graag geziene gast en haar optreden staat garant voor één groot feest.

De zangeres is in de jaren negentig een bekend gezicht op de televisie. Ze vormt samen met Jack van Gelder, Leonie Sazias en Maarten Spanjer het vaste panel van de spelshow ‘Dat zeg ik niet’ van de Tros.

Sugar Lee heeft ook nog enkele acteerrollen op haar naam staan. De zangers maakt haar opwachting in de film als I Love Dries en de series het Zonnetje in huis en Pittige tijden.

In 2001 treedt de zangeres in het huwelijksbootje met haar vriendin Andrea van der kaap. Daarmee is Sugar Lee de eerste Nederlandse artiest die een homohuwelijk sluit.

Het huwelijk kent hoogte- maar ook dieptepunten. Marja’s partner Andrea lijdt al jaren aan het Borderline-syndroom en heeft al 13 zelfmoordpogingen gedaan. Door alle perikelen wil het stel een punt zetten achter hun relatie, maar ziet daar uiteindelijk toch vanaf. Sugar Lee kampt zelf ook met de nodige problemen. De zangeres blijft strijden tegen haar overgewicht. In 2006 ondergaat ze een buikwandoperatie om overtollige kilo’s kwijt te raken. Om de verfraaiing aan haar lichaam compleet te maken laat ze haar borsten corrigeren en besluit een facelift te ondergaan.

De jaren die dan volgen gaan  verlopen ook niet geheel vlekkeloos en de zangeres krijgt het nodige te verduren. In 2008 wordt een tumor in de heup van de zangeres ontdekt. Na een operatie blijkt het om een goedaardig gezwel te gaan. Toch blijft Sugar Lee kampen met gezondheidsproblemen. Op een gegeven moment is ze zowel lichamelijk als geestelijk dermate verzwakt dat haar muzikale carrière eronder begint te lijden. In 2008 besluit de dan 60-jarige zangeres niet meer op te  treden. Het werk is gewoonweg te zwaar.

Op 28 maart 2010 komt Sugar Lee ten val met haar scootmobiel en breekt haar heup. Tijdens de operatie krijgt ze een hartstilstand en kampt ze met zuurstofgebrek. Sugar Lee wordt kunstmatig in leven gehouden. Ze overlijdt op zondag 4 april, om 10.05 uur. Ze is 62 jaar oud geworden.

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten