BBC-chef weg om Jimmy Savile

De hoofdredacteur van het BBC-programma Newsnight, Peter Rippon, heeft tijdelijk zijn functie neergelegd in verband met de geruchtmakende affaire rond Jimmy Savile. Dat meldde de Britse publieke omroep maandag.

Rippon weigerde eind vorig jaar op de televisie aandacht te besteden aan een rapport met verklaringen over kindermisbruik door de populaire tv-presentator Savile, die net daarvoor was overleden. De verklaring die Rippon gaf voor de beslissing om de reportage niet uit te zenden, is volgens de BBC “op bepaalde manieren onjuist of incompleet”.

De BBC heeft twee onafhankelijke onderzoeken ingesteld naar de beschuldigingen van kindermisbruik door Savile en de Britse politie doet een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak. Er zijn mogelijk maar liefst 200 jonge slachtoffers. De politie spreekt van een ,,onthutsend” aantal meldingen. Het BBC-icoon uit de jaren 60 tot 80 zou zich hebben vergrepen aan vrouwen die destijds nog schoolmeisjes waren.

De Britse premier David Cameron zei maandag dat de door de staat gesubsidieerde BBC “serieuze vragen heeft te beantwoorden” over de kwestie. De indruk bestaat dat de BBC de zaak in de doofpot heeft willen stoppen. (BuzzE)

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten