De Stratos-sprong is geslaagd

Na een aantal afgelaste starten, slaagde de Stratos-recordpoging van Felix Baumgartner vandaag.

Parachutespringer Baumgartner werd met een immense ballon naar dik 39 kilometer hoogte gebracht en sprong op iets lagere hoogte uit de capsule. Tijdens de afdaling door de atmosfeer bereikte Baumgartner snelheden die boven de snelheid van het geluid liggen, al moet het uitlezen van de apparatuur die hij op zijn pak droeg 100% zekerheid bieden.

Met de Stratos-sprong scoorde Baumgartner drie wereldrecords in een klap: hoogste bemande ballonvaart, hoogste parachutesprong en dus, naar het zich laat aanzien, de eerste mens die in vrije val de geluidssnelheid haalt. Alleen het record voor langste vrije val kan hij niet bijschrijven. Dat blijft in handen van Joe Kittinger die deze sprong vanuit ‘mission control’ begeleidde en in 1960 net iets langer erover deed voor hij zijn parachute opende.

Felix Baumgartner landde na de spectaculaire sprong en afdaling overigens veilig ten oosten van Roswell, waar hij was opgestegen.

Sponsor Red Bull en YouTube (dat de uitzending via het internet verzorgde) kunnen zich verheugen in het behalen van een vierde wereldrecord. Maar liefst 8 miljoen mensen zagen via het YouTube-kanaal de sprong, waarmee het oude record van 500.000 gelijktijdige streams verpulverd is, zo meldt All Things D.

Inmiddels regent het felicitaties voor Baumgartner, waaronder een bericht via Twitter van Arnold Schwarzenegger.

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten