Een lid Pussy Riot komt vrij

In hoger beroep is de gevangenisstraf van twee van de drie leden van de Russische punkgroep Pussy Riot woensdag bevestigd. Eén van hen, Jekatarina Samoetsevitsj (30), wordt voorwaardelijk vrijgelaten omdat zij destijds niet aanwezig was toen het omstreden anti-Poetinlied in een orthodoxe kathedraal ten gehore werd gebracht. De overige twee, Nadezhda Tolokonnikova (22) en Maria Aliochina (24), moeten daar nu 2 jaar voor naar een strafkamp. In augustus kregen ze van een lagere rechtbank ook al 2 jaar cel.

De drie zitten sinds maart achter de tralies, nadat ze waren gearresteerd in de voornaamste Russisch-orthodoxe kathedraal in Moskou wegens een soort huisvredebreuk. Ze protesteerden met hun lied, hun ‘punkgebed’, tegen het beleid van president Vladimir Poetin. Samoetsevitsj was al opgepakt voordat het nummer werd opgevoerd.

De vrijlating van Samoetsevitsj kwam als een verrassing. De drie vrouwen omhelsden elkaar in de glazen kooi in de rechtszaal, voordat Samoetsevitsj onder applaus naar buiten stapte.

De arrestatie van de bandleden kreeg internationaal veel kritiek. Zelf verklaarden de vrouwen dat hun optreden in de kerk niet tegen religie was maar een politieke statement.

Amnesty International sprak na het vonnis woensdag van een “halve maatregel” om recht te doen voor de drie. “De drie vrouwen hadden helemaal niet vervolgd moeten worden.” Volgens de organisatie moeten de andere twee vrouwen zonder voorwaarden worden vrijgelaten. (ANP)

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten