‘Er schuilt een boef in Huub’

Acteur Huub Stapel houdt ervan schurken te spelen. Of in elk geval mannen met een duister randje. Dat stelde de 57-jarige acteur op de set van de coming of age-film Hemel op Aarde. Stapel speelt hierin een bedenkelijke pastoor in een Limburgs dorpje eind jaren zeventig.

“Als je mij voor zo’n rol vraagt, wordt het toch snel een soort schurk”, grinnikt hij. “Ik speel het personage echt met een knipoog naar de kennis die we nu hebben. De film speelt zich af in de jaren zeventig, toen we nog niet wisten wat priesters allemaal voor enge dingen met onze kinderen deden. Maar de nare onthullingen van de afgelopen jaren sijpelen voor een goede verstaander wel in mijn interpretatie door.”

Sowieso lijkt de 57-jarige alleskunner zich de afgelopen jaren te hebben gespecialiseerd in bad guys. Eerder was hij in Sint te zien als moordlustige Goedheiligman en stal hij de show als kwaad genius in de thriller Bellicher: Cel. “Hoe slechter het personage, hoe leuker is het is om te spelen”, knikt Stapel direct. “Zeker als ze het in hun eigen visie met de beste intenties doen. In dat opzicht staat Hitler natuurlijk op eenzame hoogte.” Hij kwam er heel dicht bij toen hij een paar jaar geleden auditie deed voor het oorlogsdrama Valkyrie van regisseur Bryan Singer. “Ik had met Ben Verbong en grimeur Arjan van der Grijn een screentest gedaan. Maar ik ben het uiteindelijk helaas niet geworden.”

Hemel op Aarde moet eind 2013 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

(BuzzE)
Bekijk de reacties (0)