Holleeder siert cover

Willem Holleeder siert binnenkort de cover van fotografiemagazine Focus. Het magazine heeft zelf geen contact met Willem Holleeder gehad, dat laat hoofdredacteur Remco de Graaf aan Shownieuws weten: “De foto is gemaakt door fotograaf William Rutten. In mijn voorwoord heb ik over de coverfoto geschreven. Ik vertel waarom ik het een bijzondere foto vind en wat het verhaal achter de foto is.”

De Neus heeft geen geld voor het poseren gekregen. Remco: “Fotograaf William Rutten heeft hem gevraagd of de foto gepubliceerd mocht worden. Overigens hoefden we niets voor de foto te betalen. William wilde niets voor de publicatie hebben. Hij vond het een eer dat de foto voor onze cover werd gebruikt.”

William Rutten zegt er zelf over: “De hoofdredacteur had mij zo’n mooi verzoek gestuurd voor deze foto dat ik eigenlijk alle aanbiedingen meteen heb laten vallen, als hij dan ergens op een cover moest staan dan was het natuurlijk op een blad dat ik zelf ook met veel plezier lees. Het ging de hoofdredacteur niet om alle spannende verhalen achter de man op de foto maar puur om de foto zelf. En daar doe ik het allemaal toch eigenlijk voor, de foto’s zelf.”

Volgens de hoofdredacteur gaat het om een bijzonder portret van een veelbesproken persoon waardoor het inmiddels ook een veelbesproken foto is geworden.”Hij is rauw, mytheversterkend – en ja: zelfs controversieel. Als fotografiemagazine laten we het (ver)oordelen van de meneer op de cover over aan de rechter. Het is onze taak om unieke fotografie te tonen. Deze foto is dat. Omdat de creativiteit en kwaliteit van de fotograaf en de actualiteit van het onderwerp in één beeld met elkaar worden verenigd. In dit geval toont William Rutten in één foto twee gezichten van Holleeder. De gevreesde duistere kant, zoals de wereld tegen hem aankijkt. En een meer vriendelijke zijde, zoals Holleeder zichzelf nu probeert neer te zetten. William Rutten vangt de controverse rond Holleeder in één beeld. Dan zet je als fotograaf een topprestatie neer. En dat is wat Focus doet: topfotografie tonen door de ogen van de fotograaf”, besluit Remco de Graaf.

Het magazine is vanaf 30 oktober verkrijgbaar in de betere fotovakbladenzaak.

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten