Obama herkozen

Update 15.51: ‘Four more years’ is record-tweet
Update 15.50: Een verzameling ‘victory dance’-video’s van NRC
Update 10.45: Felicitaties voor Obama
Update 10.32: Willem Post: ‘Zege Obama historisch’
Update 09.45: De ‘victory speech’ van Obama (video)
Update 07.58: Obama spreekt de natie toe
Update 07.52: Sterren reageren op winst Obama
Update 07.42: Obama twittert omhelzing met Michelle
Update 07.39: Romney erkent nederlaag

President Barack Obama blijft ook de komende 4 jaar leiding geven aan de Verenigde Staten, nog altijd het machtigste land ter wereld. Hij werd door de grote Amerikaanse nieuwszenders uitgeroepen als winnaar van de race om het Witte Huis met zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney nog voordat dat de uitslag in de vooraf cruciaal geachte staten Florida en Virginia duidelijk was.

Op dat moment, 18 minuten over vijf woensdagochtend Nederlandse tijd, ging Obama over de 270 van de in totaal 538 kiesmannen heen. In het getrapte verkiezingssysteem van de VS is de kandidaat die 270 kiesmannen achter zich krijgt, de winnaar.

Direct nadat CNN als eerste nieuwszender Obama aanwees als winnaar, stuurde de president een tweet uit naar zijn 22 miljoen volgers: ,,Dit gebeurde dankzij jullie. Dank je.”

Obama (51) is de tweede Democraat die een tweede ambtstermijn van vier jaar wint sinds de Tweede Wereldoorlog. In 2008 schreef hij al geschiedenis door als eerste Afro-Amerikaan tot de president te worden gekozen.

De peilingen voorspelden een nek-aan-nek race, waarbij de uitslag in swing states als Florida en Virginia mogelijk de doorslag zou geven.

De eerste uitslagen gingen volgens het spoorboekje. Romney (65), de schatrijke investeerder en voormalig gouverneur van Massachusetts, won keurig de staten die de Republikeinen verwachtten te winnen, Obama haalde de staten binnen waar de Democraten van oudsher op kunnen rekenen.

Tot zover bleef het rustig in Chicago waar het Obama-kamp bijeen was. Toen werd duidelijk dat Obama Pennsylvania zou behouden, weliswaar niet een echte swing state, maar geen zekerheidje. Opluchting en kreten van blijdschap. Het werd een heus feestje toen vervolgens duidelijk werd dat de kiezers in swing states Wisconsin en New Hampshire voor Obama hadden gekozen.

Op het hoofdkwartier van Romney in Boston staarden aanwezigen ondertussen bedrukt naar hun smartphones.

De feestvreugde in Chicago explodeerde toen swing state Ohio, waar net als in andere swing states van tevoren niet was te voorspellen wie er zou winnen, als hoofdprijs aan Obama werd toegewezen. In Boston vloeiden tranen in de wetenschap dat sinds 1960 niemand de race om het Witte Huis won zonder Ohio te veroveren.

De Amerikanen gingen dinsdag ook naar de stembus om te stemmen voor het Congres, dat bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Sinds 2010 hebben de Republikeinen een meerderheid in het Huis en de Democraten een (krappe) meerderheid in de Senaat. Die voor Obama frusterende realiteit blijft voortbestaan, de verkiezingen brachten er geen verandering in. Net als in de afgelopen jaren wordt het voor Obama hierdoor uiterst moeilijk wetgeving van de grond te krijgen.  (ANP)

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten