Post: ‘Zege Obama historisch’

,,De zege van Barack Obama is opnieuw historisch”, zegt Amerika-deskundige Willem Post woensdag. ,,Niet alleen omdat hij als eerste zwarte president van de Verenigde Staten is herkozen, maar ook omdat hij nu de kans heeft om als echt groot staatsman de geschiedenis in te gaan. Bij een nederlaag was hij een halfbakken president geweest.”

Post noemt de zege van Obama in alle objectiviteit verdiend. ,,Als je bedenkt hoe slecht de economie er 4 jaar geleden voor stond, is het toch knap wat Obama heeft bereikt. Amerikanen zijn erg van de cijfertjes en kunnen zien dat de economie nu al 6 maanden in de plus staat en de huizenmarkt stabiliseert. Ze zullen hebben gedacht, laat hem zijn karwei afmaken.”

Belangrijk is dat Obama definitief zijn zorgstelsel kan veiligstellen, meent Post. ,,Dat was bij een overwinning van Mitt Romney waarschijnlijk ontmanteld en dan was alle moeite voor niks geweest.” In zijn tweede termijn zal Obama zich concentreren op een versoepeling van de immigratiewetgeving, denkt de deskundige. ,,Ook zal hij wat vrijer zijn om op eigen houtje, door zogenoemde ‘executive orders’, beslissingen door te voeren ondanks de meerderheid van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden.”

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten