‘Quote 500 compleet anders’

Voor het eerst in vijftien jaar prijkt er een nieuwe naam bovenaan de Quote 500, de jaarlijkse lijst van rijkste Nederlanders die woensdag naar buiten is gekomen. Met een vermogen van 5,4 miljard euro neemt Charlene de Carvalho, dochter van wijlen biermagnaat Freddy Heineken, het stokje over van de familie Brenninkmeijer (C&A, 23 miljard euro), omdat het zakenblad besloten heeft families voortaan op een aparte lijst weer te geven.

Hierdoor is ook de rest van de lijst compleet opgeschud en voorzien van veel vers bloed. Er staan maar liefst 63 nieuwe vermogenden op de lijst en 16 namen die eerder tot de 500 rijksten behoorden keren terug. Frits Goldschmeding (uitzendbureau Randstad, 2,1 miljard) en Wijnand Pon (importeur van onder meer Volkswagen en Audi, 2 miljard) staan op plaats 2 en 3.

Doordat familiekapitalen nu niet meer worden meegerekend, bezitten Nederlands allerrijksten gezamenlijk 106,5 miljard euro, ruim een kwart minder dan vorig jaar. Wanneer deze rijke families wél gewoon op de Quote 500 hadden gestaan, was het totale vermogen van de lijst ruim 148 miljard euro geweest. De nummer 500 zou dan een vermogen van 60 miljoen euro hebben gehad. Dit jaar had de hekkensluiter aan 50 miljoen euro genoeg om de Quote 500 te halen. (BuzzE)

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten