Koningslied levert 44.000 euro op

Het koningslied waarmee de kersverse koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de dag van de troonswisseling werden toegezongen, heeft tot nu toe 44.000 euro opgeleverd. Dat heeft het Nationaal Comité Inhuldiging, de initiatiefnemer van het lied, woensdag gemeld.

De opbrengst is afkomstig van de kaartverkoop van het concert in Ahoy in Rotterdam op 30 april en van de downloads van het veelbesproken nummer (‘Daar sta je dan’). Het geld gaat naar het Oranje Fonds, dat elk jaar duizenden grote en kleine maatschappelijke organisaties steunt. De koning en koningin zijn beschermpaar van het fonds.

Vanuit Ahoy, waar 33 artiesten het lied zongen, was er een rechtstreekse verbinding met Amsterdam, waar het koningspaar een vaartocht maakte. Hoe vaak het lied is gedownload, kon een woordvoerder van het comité woensdag nog niet zeggen.

Nadat het koningslied op 19 april voor het eerst op Radio 2 te horen was geweest, barstte er een storm van kritiek los. De tekst, muziek en bijbehorende clip werden door velen belachelijk gemaakt. Componist John Ewbank, die eerder al werd beschuldigd van plagiaat, trok zijn lied een dag later terug omdat hij klaar was met alle kritiek, scheldpartijen en geklaag. Uiteindelijk werd het lied toch gezongen op 30 april.

Op 5 september ontvangt koning Willem-Alexander het Droomboek, waarin 300 dromen over Nederland zijn gebundeld. Het boek, bedoeld ter inspiratie voor elkaar en de koning, is vanaf die dag ook gratis af te halen bij de boekhandel (één exemplaar per huishouden) of te downloaden. De inzenders van de geselecteerde dromen mogen aanwezig zijn bij de overhandiging van het boek op Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Op 14 september volgt een dankbetuiging voor prinses Beatrix. Van 17.30 tot 18.30 uur is er in Rotterdam op en rond de Maas bij de Erasmusbrug een zang-, dans- en waterspektakel. Later in de avond is er in Ahoy een muziek- en dansprogramma voor genodigden. De commissarissen van de Koning hebben in elke provincie 100 mensen voorgedragen om hierbij te zijn. Ook worden onder anderen mensen uitgenodigd die de afgelopen 33 jaar in contact zijn geweest met Beatrix tijdens haar ambtsperiode. De NOS zendt de dankbetuiging (‘Beatrix met hart en ziel’) rechtstreeks uit.

(ANP)

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten