Omroep WNL onder verscherpt toezicht

Omroep WNL heeft te nauwe banden met de Telegraaf Media Groep (TMG). Dat blijkt volgens RTL Nieuws uit een rapport van het Commissariaat voor de Media. WNL zelf meldt met het vertrouwelijke rapport naar RTL te zijn gestapt. De omroep is het niet eens met de inhoud en spreekt van ,,een gekleurd beeld”.

WNL zendt nu twee jaar uit en richt zich volgens de website met programma’s als Vandaag de Dag en WNL op Zondag op ,,hard werkend Nederland”. Initiatiefnemer was Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van De Telegraaf, onderdeel van TMG. Het Commissariaat voor de Media wil vrijdag niet ingaan op de inhoud van het rapport, dat inmiddels naar staatssecretaris Sander Dekker (Media) is gestuurd.

Maar volgens een woordvoerder van het Commissariaat is dit tussenrapport gemaakt op verzoek van de staatssecretaris. ,,WNL kreeg in 2009 een voorlopige erkenning. Die loopt af in 2015. Wegens de banden met de Telegraaf is destijds verscherpt toezicht ingesteld. Vandaar nu dit tussenrapport.”

De toezichthouder concludeert dat ,,op papier” de redactionele onafhankelijkheid van de omroep goed is gewaarborgd, blijkt uit het rapport. Maar: WNL laat bijvoorbeeld zijn tv-producties door slechts één buitenproducent maken en dat is Telegraaf Video Media. Bovendien besteedt de omroep ,,relatief vaak” aandacht aan items uit De Telegraaf en aan haar verslaggevers.

WNL laat weten zich steeds te hebben gehouden aan alle regels en benadrukt dat de organisaties van WNL en TMG strikt zijn gescheiden. Wel zal ze adviezen van het commissariaat goed bekijken. De omroep stelt wel dat de toezichthouder ,,zich vooral niet” zou moeten bemoeien met de inhoud van het aanbod. ,,Niet acceptabel” zijn aanbevelingen van een toezichthouder over programma-inhoudelijke aansturing en bedrijfsvoering, zoals over de keuze van de buitenproducent en het aantal redactionele medewerkers in dienst.

(ANP)

Bekijk de reacties (0)