Troonswisseling België begonnen met lofzang

De troonswisseling in Belgie is zondag op de nationale feestdag begonnen met een katholieke lofzang op God in de kathedraal van Brussel. Het zogenoemde ‘Te Deum’ is traditioneel het begin van elke nationale feestdag.

Veel mensen kennen de muziek van Marc-Antoine Charpentier als Eurovisiemars, maar in Brussel werd de Gregoriaanse versie ten gehore gebracht. Deze viering duurde zondagochtend een uurtje.

Naast Albert en Paola en en het toekomstige vorstenpaar Filip en Mathilde waren ook koningin Fabiola, prinses Astrid en haar man Lorenz en prins Laurent en zijn vrouw Claire in de kerk aanwezig. In tegenstelling tot afgelopen jaren was de voltallige Koninklijke familie aanwezig. Daarnaast woonden verschillende ministers de plechtigheid bij. Het was het laatste openbare optreden van de aftredende koning Albert.

Toen koning Albert en koningin Paola de kerk binnentraden, barstte een flink applaus los. Het leek het Koningspaar niet onberoerd te laten. Ook buiten juichte het publiek. Aartsbisschop van Mechelen-Brussel André Léonard opende de viering en zei tedoor te hopen dat Albert wat rust zal krijgen.

Voor de kerk hadden zich een kleine duziend belangstellenden verzameld om de koninklijke familie te verwelkomen. Velen zwaaiden met de Belgische driekleur. Maar een groepje hield ook protestborden op met teksten als ,,Koningen horen thuis in sprookjes”. Het ging om republikeinse studenten uit het Vlaamse Leuven. Na de lofzang mengde de familie zich onder de toeschouwers. Velen boden de koning en koningin kaarten, bloemen en andere presentjes aan. Albert en Paola namen uitgebreid de tijd om handen te schudden en te praten met het volk.

(BuzzE)

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten