Derwig en Atsma maken kans op Kalf

Acteurs Barry Atsma en Jacob Derwig maken eind september kans op een Gouden Kalf. Zij zijn genomineerd voor hun rollen in de nieuwe VARA-serie Klem. Ook de serie zelf maakt kans op een beeldje in de categorie beste televisiedrama.

Dat heeft het Nederlands Filmfestival dinsdag bekendgemaakt. Klem, dat in de loop van 2017 op televisie te zien zal zijn, is de officieuze opvolger van hitserie Overspel. De nieuwe reeks vertelt over een keurige man (Atsma) die in de problemen belandt als zijn dochtertje bevriend raakt met de dochter van een crimineel (Derwig).

Atsma en Derwig vielen allebei eerder in de prijzen; Atmsa won een Kalf voor zijn rol in Komt een vrouw bij de dokter, Derwig werd beloond voor zijn rollen in Zus & Zo en Alles is Famiie. Zij nemen het op tegen Tijn Docter, die een nominatie kreeg voor zijn rol in de korte film Horizon. De acteur speelt in de ‘onenightstand’ een zwemleraar die een licht ontvlambare pupil onder zijn hoede neemt.

In de categorie beste vrouw in een tv-drama is Lisa Zweerman genomineerd. De 21-jarige actrice, bekend van rollen in Smeris en Bluf, maakt kans op een beeldje voor haar rol als Greetje Riphagen in de serie over een collaborateur die in de Tweede Wereldoorlog veel geld verdiende met het oplichten en aangeven van joden. Zij neemt het op tegen de jonge actrice Susan Radder, die in de ‘onenightstand’ Horizon het zwemtalent speelt, en actrice Nazmiye Oral. Zij speelt in de ‘onenightstand’ In Vrijheid een moeder van wie de zoon naar Syrië is vertrokken om te vechten.

Publieke Werken
Met tien nominaties is de boekverfilming Publieke Werken een van de favorieten in de strijd om de Gouden Kalveren. Het drama naar het boek van Thomas Rosenboom sleepte de meeste voordrachten in de wacht, maakte het Nederlands Filmfestival dinsdagavond bekend.

De film is tienmaal genomineerd in negen categorieën. Publieke Werken maakt onder meer kans op de Kalveren voor beste film, beste acteur (Gijs Scholten van Aschat én Jacob Derwig) en beste actrice (Rifka Lodeizen). De jaarlijkse filmprijzen worden uitgereikt op 30 september tijdens de slotavond van het Nederlands Filmfestival.

Publieke Werken draait om twee neven, de vioolbouwer Walter Vedder (Gijs Scholten van Aschat) en de apotheker Anijs (Jacob Derwig). De eerste belandt in een conflict met het Victoria Hotel aan de Prins Hendrikkade dat naast zijn huis wordt gebouwd; de ander komt in de problemen als hij zich zonder opleiding uitgeeft als arts.

In de categorie beste film moet Publieke Werken het opnemen tegen drie andere boekverfilmingen: Nooit meer slapen (naar het boek van W.F. Hermans), De Helleveeg (naar het boek van A.F.Th. van der Heijden) en Knielen op een bed violen (naar het boek van Jan Siebelink). De laatste kanshebber in deze categorie is The Paradise Suite, vorig jaar de Nederlandse Oscar-inzending voor beste niet-Engelstalige film.

In de categorie beste acteur moet Gijs Scholten van Aschat wedijveren met zijn zoon Reinout, die de hoofdrol speelt in Nooit meer slapen. Andere genomineerden zijn Fedja van Huêt (J. Kessels) en Issaka Sawadogo (The Paradise Suite). In de categorie beste actrice maken behalve Lodeizen ook Thekla Reuten (Schone handen), Anniek Pheifer (De Grote Zwaen), Hannah Hoekstra (De Helleveeg) en Maartje Remmers (Stop Acting Now) kans op een beeldje.

(Redactie/ANP/BuzzE)

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten