Voor Jochem Myjer was “de lol af” van Zwarte Piet

Jochem Myjer zal niet terugkeren als Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal. De cabaretier vertelt in College Tour dat hij het besluit genomen omdat voor hem “de lol eraf was”. Myjer legt uit: “Links van je staat een Zwarte Piet, maar dat blijkt een beveiliger, en rechts ook. Je denkt alleen maar: als er maar niks gebeurt.”

In mei maakten Hoofdpiet Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer bekend te stoppen als Zwarte Piet. Van Muiswinkel verklaarde dat de NPO wat hem betreft te weinig bewoog in de discussie rond de Piet-figuur. Wat Van Muiswinkel betreft, kan Zwarte Piet in zijn huidige vorm niet blijven voortbestaan.

Myjer nam in de discussie een neutralere positie in: “Persoonlijk heb ik zoiets van: laten we allebei water bij de wijn doen en een roetveegpiet vind ik een briljante oplossing.”

Ook verslaggeefster Dolores Leeuwin ging weg bij het Sinterklaasjournaal. Leeuwin zei in een verklaring dat ze zich niet meer kon vinden in de manier waarop het programma met Zwarte Piet omgaat. Ze zei hierover: “Ik heb contact opgenomen met de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal en hem gezegd: ik ga dit niet meer doen. Ik sta er niet meer achter.”

NTR-directeuren Paul Römer en Carel Kuyl stelden iets later in NRC Handelsblad dat het “evident en vanzelfsprekend” is dat Zwarte Piet van kleur verandert in het Sinterklaasjournaal. De twee reageren daarmee op de brief van 120 BN’ers die vorige week een brief stuurden met daarin de oproep Zwarte Piet uit te zwaaien.

Over opschudding bij de intocht van Sinterklaas maakten wij eerder een reportage die je hierboven kunt zien.

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten