De Argentijnse pers heeft de ochtend van de troonswisseling flink uitgepakt met nieuws en achtergronden over het kersverse koningspaar. De ‘Argentijnse koningin’ Máxima stond uiteraard centraal.

Televisiestation TN was al voordat de abdicatie begon in de lucht (in de nacht van maandag op dinsdag Argentijnse tijd) met een uitleg van dirigent en violist André Rieu – in het Spaans – over het reilen en zeilen van het koningshuis. Daarna werden er beelden van het diner in het Rijksmuseum van maandagavond getoond.

De zender ging live toen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en de rest van het gevolg de zaal betraden waar de abdicatie zou plaatsvinden. De uitzending was getiteld Máxima Koningin, De Kroning van Máxima.

Ook de twee grootste kranten van Argentinië, Clarín en La Nación, pakten dinsdagochtend flink uit. Beide kranten openden hun vroege internetedities met de balkonscène waar prinses Beatrix haar zoon aan het volk voorstelde als de nieuwe koning.

Volgens beide kranten heeft Máxima een nieuwe impuls aan het koningshuis gegeven door haar frisheid en charisma. Beide prijzen de uitstekende schoolopleiding die de Zorreguieta’s Máxima hebben gegeven. ,,Dat is niet vanzelfsprekend voor een middenstandsgezin met zeven kinderen.”

Clarín weet bovendien te melden dat Máxima de broek aan heeft in haar relatie met Willem-Alexander. De krant interviewde in Amsterdam de Nederlandse journaliste Daniela Hooghiemstra. Zij vertelde de krant dat Máxima Willem-Alexander ervan heeft weten te overtuigen dat het koningschap geen ondraaglijke last is. Ze leerde hem zien hoe hij van zijn bijzondere positie kan genieten.

Messi, paus, Máxima
President Cristina Kirchner van Argentinië is buitengewoon tevreden dat haar onderdaan Máxima koningin is geworden van Nederland. ,,We hebben een paus en we hebben een koningin. Máxima heeft Argentijns bloed”, zei Kirchner bij de opening van een evenement in haar werkpaleis in Buenos Aires.

Kirchner reageerde op een tv-uitzending kort ervoor waarin een journalist zei dat de troonswisseling hem niets deed omdat het een Nederlands gebeuren betrof. ,,Zo is het niet. Ze is geboren in Argentinië”, sprak Kirchner resoluut, waarop het publiek applaudisseerde. ,,We hebben Messi ook nog”, werd er vervolgens geroepen. ,,Ja Messi ook”, zei het staatshoofd, verwijzend naar de stervoetballer van FC Barcelona. ,,Ik ben niet zo’n grote voetballiefhebber. Maar we hebben alles inderdaad.”

Kirchner vertelde ook dat Willem-Alexander perfect Spaans tegen haar sprak tijdens de inauguratie van de nieuwe paus in maart, zo schreef de Argentijnse krant Perfil woensdag. ,,Máxima heeft Willem-Alexander onze taal perfect geleerd. Goed gedaan Máxima”, complimenteerde het staatshoofd de nieuwe Nederlandse koningin.

(ANP)