De zwarte komedie Borgman van regisseur Alex van Warmerdam is geselecteerd om namens Nederland te worden ingezonden naar de Academy Awards. De film maakt nu kans om genomineerd te worden in de categorie beste niet-Engelstalige speelfilm. Dat heeft instituut EYE vrijdag gemeld.

De achtste film van Van Warmerdam beleefde in mei zijn wereldpremière op het Festival van Cannes. Het was de eerste Nederlandse titel in bijna veertig jaar die was opgenomen in de competitie. De film kreeg daar lovende recensies en is sindsdien al voor een groot aantal festivals over de hele wereld geselecteerd.

Borgman, die inmiddels al aan tientallen landen is verkocht, vertelt over een mysterieuze vreemdeling die zich aandient in een villawijk. De hoofdrollen worden gespeeld door Hadewych Minis, Jan Bijvoet en Eva van de Wijdeven. De film draait nu in de Nederlandse bioscopen.

Of Borgman echt genomineerd wordt, maakt de Academy half januari bekend. De uitreiking van de Oscars is op 2 maart. De laatste keer dat Nederland een Oscar voor beste niet-Engelstalige film won, was in 1998 voor Karakter. In 2004 sleepte Nederland voor het laatste een nominatie in deze categorie in de wacht, voor De Tweeling.

Geen illusies
Regisseur Alex van Warmerdam maakt zich ‘geen enkele illusies’ over de kansen van zijn film Borgman om daadwerkelijk voor een Oscar te worden genomineerd. Dat meldde hij vrijdag aan BuzzE.

“Ik ben iemand die alles graag een beetje relativeert”, stelt Van Warmerdam. “Er zijn heel veel landen in de wereld die allemaal een film insturen. En ik ben er eentje van.” Hij is vooral heel erg blij voor de Amerikaanse distributeur, die Borgman binnenkort in de VS uitbrengt. “Zij staan in de startblokken om ons echt richting een nominatie te duwen.”

Toch maakt de regisseur, die eerder dit jaar met zijn film in competitie draaide in Cannes, zich geen illusies. “Borgman is een grimmig verhaal. In Hollywood houden ze toch vaak meer van films met een iets humanistischer inslag, waar de mensheid troost uit kan halen. We merken het allemaal wel.”

Vreugdekreet
Actrice Hadewych Minis slaakt een vreugdekreet, vlak nadat ze heeft gehoord dat haar film Borgman Nederland dit jaar mag vertegenwoordigen bij de Oscarrace.”Wat cool! Wat vet! Wat leuk!! En dat nadat we in Cannes in de competitie mochten meedoen. Het blijft allemaal erg onwerkelijk.”

De 36-jarige actrice, die in de film de moeder speelt van een rijk gezin dat wordt opgeschrikt door een sinistere vreemdeling, relativeert de selectie overigens wel direct. “Je moet wel realistisch zijn over de kans die we hebben om daadwerkelijk te winnen. Dan moeten er nog flink wat stappen worden genomen. Maar ik ben wel megatrots. Alsof je kindje zojuist te horen heeft gekregen dat ‘ie voor een hele goede school is geselecteerd.”

Het zou Minis geweldig lijken om begin maart als genomineerde in de zaal in Hollywood te zitten. “Maar we hebben in Cannes ook gemerkt dat glamour in het echt heel anders is dan wat je je erbij voorstelt. Ik herinner me nog goed het verhaal van Paula van der Oest, die toentertijd aan de bodyguards bij de deur echt moest uitleggen dat zij serieus een van de genomineerden was. Zoiets overkomt mij ook vast als we ooit zo ver komen.”

(BuzzE)