Na de afgetreden PvdA-parlementariër John Leerdam is ook GroenLinks-collega Ineke van Gent voor de microfoon van het 3FM-programma van Giel Beelen de mist in gegaan. Beelen zond dinsdagochtend een fragment uit waarin Van Gent stelt dat de Amerikaanse ex-president Richard Nixon een goede spindoctor voor Barack Obama zou zijn. Nixon is echter in 1994 overleden.

Het fragment maakte, net als het gesprek met Leerdam vorige week, deel uit van het programma-onderdeel Gaat ‘ie mee of zegt ‘ie nee. Luisteraars van Beelen moeten voorspellen of een geïnterviewde mee gaat in een onzinstelling of -vraag of niet. Van Gent stelde dat de “sluwe en interessante bewegingen” van Nixon de huidige Amerikaanse president zouden kunnen helpen bij de komende verkiezingen weer de zege in de wacht te slepen. “Met Nixon op de achtergrond zit Obama goed”, aldus het Kamerlid.

Van Gent spreekt dinsdag zelf van een ,,hele domme fout”. “Dacht meteen na interview die man leeft allang niet meer!”, aldus Van Gent op Twitter, waar ze naar eigen zeggen eerder de fout al had toegegeven.

Beelen stelde eerder al dat “het zeker niet de opzet is om parlementariërs weg te sturen. Het item is ludiek bedoeld.” De gesprekken met Leerdam en Van Gent zijn op dezelfde dag opgenomen, meldde hij dinsdag. “We hebben nog meer opnames van die sessie liggen.” Onder meer Hero Brinkman en Jan Kees de Jager zijn nog aan de tand gevoeld. “Al ga ik niet verklappen of zij óók met onze gesprekken mee gingen.” (ANP)

Vanavond meer in Shownieuws