“Truly inspiring to be able to come here. Anne was a great girl. Hopefully she would have been a belieber.” (“Echt heel inspirerend om hier naartoe te hebben kunnen komen. Anne was een geweldig meisje. Hopelijk zou ze een belieber geweest zijn.”) Deze tekst schreef het Canadese tieneridool Justin Bieber in het gastenboek van het Anne Frank Huis, zo meldt het museum zaterdag op zijn Facebook-pagina. Met de term ‘beliebers’ tooien de fans van de zanger zich.

Verontwaardiging
Diverse nieuwssites over de hele wereld maken melding van zijn boodschap en op sociale media is een storm aan verontwaardiging ontstaan; zo staan er al zo’n 2.000 opmerkingen onder het bericht van het Anne Frank Museum op Facebook.

Reacties stromen binnen, zoals bijvoorbeeld van komiek Ricky Gervais (o.a. The Office). Hij schrijft op Twitter: “Ik ben het eens met Bieber. Anne Frank zou zijn spul geweldig gevonden hebben. Dat is namelijk bij uitstek geschikt om heel, heel zacht te draaien. Zodat niemand het kan horen.”

En later gaat hij verder: “30 miljoen ongeletterde tienermeisjes zitten te janken en zichzelf te snijden terwijl ze Google vragen: “Wie is die verdomde Anne-vrouw waar Justin zo tuk op is?” Gervais is wel weer zo dat hij toegeeft dat Bieber geen kwade bedoelingen had, maar gewoon een beetje knullig heeft gehandeld.

Postitief
In een bericht op de Facebook-pagina zegt het Anne Frank Museum maandagochtend dat het Justin Bieber afgelopen vrijdag met plezier ontvangen heeft. “We denken dat het heel positief is dat hij de tijd en moeite genomen heeft het museum te bezoeken. Hij was zeer geïnteresseerd in het verhaal van Anne Frank en bleef meer dan een uur. We hopen dat zijn bezoek zijn fans zal inspireren om meer over haar leven te leren en hopelijk het dagboek te lezen.” In de reacties op het bericht krijgt Bieber er echter opnieuw flink van langs.

Popcultuur
Een bron uit het Bieber-kamp meldt aan TMZ dat de zanger een dik uur in het Anne Frank Museum is geweest en veel heeft geleerd over Anne. Hij heeft daar ook meegekregen dat Anne veel bezig was met muziek en de popcultuur van haar tijd. Daarom zou de zanger zijn ‘belieber’-opmerking gemaakt hebben.

Gesginaleerd
Bieber bezocht vrijdagavond het pand aan de Prinsengracht tijdens zijn bezoek aan Nederland. Op Twitter verschenen al tientallen foto’s van de zanger die in bijzijn van een leger bodyguards het huis bekeek waar de joodse familie Frank tijdens de oorlog drie jaar onderdook. Bieber werd verder vrijdag gesignaleerd bij onder anderen het Van Gogh Museum en het Conservatorium Hotel.

Gelredome
De populaire zanger gaf zaterdagavond een concert in het Gelredome in Arnhem. Veel fans raakten flink ontstemd toen de zanger ruim vijf kwartier te laat begon. Dit leidde bovendien tot een verkeerschaos rond het stadion van alle ouders die met auto’s op hun kinderen stonden te wachten. Bieber ligt de laatste tijd veel onder vuur omdat hij zijn fans bij concerten urenlang in de kou laat wachten.

Anne Frank Huis blij met bezoek Bieber
“Het Anne Frank Huis was heel blij met de komst van Justin Bieber afgelopen vrijdag. We vinden het heel positief dat hij de tijd en moeite heeft genomen om het museum te bezoeken”, zo schrijft het museum op Facebook. “Hij was heel erg geïnteresseerd in het verhaal over Anne Frank en hij bleef langer dan een uur. We hopen dat hij zijn fans hiermee heeft geïnspireerd om iets over haar leven te leren en we hopen dat ze haar dagboek zullen lezen.”

(Redactie/BuzzE)