De verhalen over de ex-commando begonnen in 1982 met First Blood, een drama over een Vietnamveteraan die terugkeert naar de Verenigde Staten, maar wordt achtervolgd door zijn oorlogsverleden. De daaropvolgende films werden steeds harder en bloederiger en behoren zonder twijfel tot het actiefilmgenre. Vooral het vierde deel, dat verscheen in 2008, werd alom gezien als een sterk staaltje slagerswerk. Met name de slotscène waarin Rambo met een zwaar kaliber snelvuurkanon een heel Birmees leger aan gort maait, stuitte veel kijkers tegen de borst.

Stallone wil al verklappen waar hij Rambo 5 over wil laten gaan. “Ik kijk met veel interesse naar wat er in Mexico aan de gang is. Ik werk nu aan een formule.” Wellicht duidt de acteur hiermee op de vele ontvoeringen of drugsmoorden die in het Midden-Amerikaanse land plaatsvinden of op de constante stroom illegale immigranten die de grens met de VS oversteken. Het publiek mag weer veel vuurwerk verwachten.

Stallone suggereert wel dat dit dan eindelijk de laatste Rambo-film in de reeks wordt. “Rambo is geen boer en niet iemand om in anonimiteit te sterven. Hij moet met een grote knal en op heroïsche wijze ten onder gaan.” Wanneer Rambo 5 in de bioscoop moet verschijnen is nog onbekend. (Novum)