Opnieuw aanslag in Londen: Man rijdt in op moskeegangers

Een 48-jarige man is in de nacht van zondag op maandag in Londen ingereden op een groep moslims die uit een moskee kwam. Zeker een persoon kwam om het leven en tien anderen raakten gewond. Acht van hen zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht, twee gewonden zijn er slecht aan toe. De Britse autoriteiten gaan uit van een doelbewuste actie.

De dader reed in een witte bestelbus en is direct na het incident door omstanders overmeesterd en vervolgens door de politie gearresteerd. Mediaberichten dat mensen zouden zijn gestoken, worden door de politie weersproken.

De man schreeuwde volgens ooggetuigen: ,,Ik ga alle moslims vermoorden”. Britse media meldden voorts dat ooggetuigen hem hoorden roepen, nadat hij op mensen was ingereden: ,,Ik heb mijn aandeel geleverd”. Het gaat om een 48-jarige lange blanke man die door de politie is aangehouden.

De dader dreigde te worden gelyncht volgens een voorganger van de getroffen moskee, Toufik Kacimi, maar een imam uit de buurt, Mohammed Mahmoud, voorkwam de lynchpartij.

Premier Theresa May sprak in een eerste reactie van een tragisch incident op Seven Sisters Road in de noordelijke wijk Finsbury Park. Volgens haar onderzoekt de politie of het hier gaat om een ,,potentiĆ«le terroristische daad”. Ze heeft later in de ochtend crisisberaad belegd.

Burgemeester Sadiq Kahn van de metropool was een stuk stelliger in zijn reactie. ,,De hoofdstedelijke politie is in actie gekomen tegen een verschrikkelijke terroristische aanval op onschuldige mensen. Dit was duidelijk een opzettelijke aanval op onschuldige Londenaren, van wie velen net klaar waren met bidden in de heilige maand Ramadan.”

De Britse raad voor moslims reageerde geschokt en boos en wil meer bescherming van de politie, vooral bij moskeeĆ«n. ,,De afgelopen weken en maanden hebben moslims te maken gehad met veel islamofobische incidenten en dit is de meest gewelddadige daad tot nog toe.”

Het is de derde keer in korte tijd dat in de Britse hoofdstad een dodelijke aanslag met een auto is gepleegd. In maart reed een terrorist in op voetgangers op de Westminster Bridge en begaf hij zich naar het Palace of Westminster waar hij een agent neerstak. Begin deze maand reden drie daders met een bestelwagen over de London Bridge. Ze stapten uit bij Borough Market en vielen daar mensen aan met messen.

(ANP)

Bekijk de reacties (0)