Ongeneeslijk zieke Renate Dorrestein heeft ‘nog een jaar te leven’

Renate Dorrestein heeft “afgaande op de statistieken nog een jaar te leven”, zo valt zaterdag te lezen in een groot interview met de schrijfster in Volkskrant Magazine. Dorrestein – een van de meest gelezen schrijvers van Nederland – lijdt aan een grote tumor op haar slokdarm. Genezing is, ondanks chemo en bestraling, uitgesloten.

Dorrestein: “Toen we na die scan thuiskwamen, zei Maarten [haar man, red.]: had jij dit nou zien aankomen? Ik zei: nee, ik had geen enkel idee. En toen zei hij – en dat vond ik zulke geruststellende woorden: ‘tja, een op de drie mensen krijgt kanker, waarom wij niet?’ En zo is het. Waarom wij niet?”

Positieve man
Met architect Maarten de Boer, trouwde Dorrestein een paar weken geleden. De twee hebben al bijna dertig jaar een latrelatie. Op het strand gaven de twee elkaar hun ja-woord. Maarten is Renate’s positieve steun en toeverlaat: “Maarten is een man van het gunstige scenario, een ontzettend optimistisch iemand. Zijn dochter Noor, die 8 was toen wij elkaar leerden kennen – ze is nu 35 – zei vaak: ‘Papa en Renate vullen elkaar zó goed aan! Zij is altijd somber en hij is altijd vrolijk.’ Het is waar, ik ben van het naargeestige scenario, dus mij valt het hele leven mee.”

Tot het einde
Maarten wilde trouwen, om te laten zien – aan iedereen – dat hij altijd voor haar zal zorgen. Dorrestein: “Hij deinst nergens voor terug. Ik reageerde niet goed op de chemo en kreeg verlammingsverschijnselen, waardoor hij me echt aan mijn oksels door het huis moest slepen. En hij heeft me dus ten huwelijk gevraagd. De man die altijd zei: trouwen, belachelijk, zei nu: ik wil met je trouwen. Ik wil voor mezelf, voor jou en voor de hele wereld duidelijk maken dat ik tot het einde voor je zal zorgen.”

Optisch bedrog
Renate Dorrestein kampt met ME en reuma. Momenteel voelt ze zich echter goed. “Het is een beetje optisch bedrog door de prednison die ik slik vanwege mijn reuma, maar ik heb op dit moment (klopt driftig op tafel) nergens last van, dat is een wonder. Ik heb mijn haar behouden, dat scheelt ook. Sinds de behandeling afgelopen voorjaar, heb ik een paar energieke uren per dag en hoef ik overdag niet naar bed. Ik voel me nu niet ziek.”

Geen doodsangst
Doodsangst heeft de populaire schrijfster niet. “Het gaat natuurlijk zover komen dat je niet meer kunt slikken – een paar weken geleden gebeurde dat, het duurde 24 uur en het was erg onaangenaam, maar nu blijft het in zekere zin toch een abstractie voor me. […] Ik heb besloten me niet te laten opereren. Wil je dan niet leven, vragen mensen me. Dan antwoord ik dat ik niet genoeg doodsangst in me heb om mijn leven te laten verzieken door een operatie waar veel mensen als een wrak uit komen. Mensen hebben niet in de gaten dat wat zij levenslust noemen, vaak in feite doodsangst is.”

Naar de hemel
De katholieke Dorrestein vindt troost in haar geloof: “Want wij gaan allemaal door naar de hemel – natuurlijk ga ik naar de hemel, wat heb ik in de hel te zoeken, ik ben mijn leven lang een ontzettend brave vrouw geweest. En daar gaan we het heel fijn hebben. […] Alle geloof is hoop, hoor. Maar het is wel heel troostend.”

Vrijdag verscheen de nieuwe roman Reddende Engel van Renate Dorrestein. De schrijfster werd bekend met romans als Heden Ik, Ontaarde Moeders en Een Hart van Steen.

Bekijk de reacties (0)