‘Sekteleider R. Kelly houdt vrouwen tegen hun wil vast’

R. Kelly runt een sekte en houdt in verschillende huizen in de VS vrouwen tegen hun wil vast. Dat vertellen meerdere bronnen, waaronder de ouders van een van de jongedames, aan de Amerikaanse website Buzzfeed.

Het relaas van de ouders komt erop neer dat R. Kelly (50) hun dochter zou helpen met haar carrière, maar volgens de vader en moeder is zij verstrikt geraakt in een web dat het meest wegheeft van een sekte. “Het is alsof ze gehersenspoeld is, ze zag er als een gevangene uit”, zegt de moeder over de laatste keer dat ze haar dochter zeg, nu ruim zes maanden geleden. “Ik knuffelde haar en hield haar stevig vast. Maar ze bleef maar zeggen dat ze verliefd is en dat Kelly de man is die voor haar zorgt. Ik ben radeloos. Ik hoop haar terug te krijgen, dat het me lukt behandeling te krijgen voor slachtoffers van sektes. Zij kunnen haar herprogrammeren. Maar het liefste had ik natuurlijk gehad dat dit nooit gebeurd was.”

Totale controle
Buzzfeed voert nog drie dames op die deel uitmaakten van de ‘inner circle’ van R. Kelly die het verhaal van de ouders bevestigen. De bangste dromen van de vader en moeder worden in zoverre onderschreven dat Kelly volgens de drie vrouwen zes dames vasthoudt in huizen die hij huurt in Chicago en Atlanta. En hij controleert naar verluidt elk aspect van hun dagelijks leven. R. Kelly zou bepalen wat ze eten, drinken, dragen, wanneer ze een bad nemen, slapen en hoe ze seks hebben – die hij opneemt (en bekijkt met de heren die hij om zich heen heeft), trouwens.

Kelly trekt aan alle touwtjes
Een van de vrouwen – die R. Kelly’s persoonlijke assistente was – vertelt: “Meiden die onderdeel worden van de entourage van Kelly denken: ‘Nu ga ik een geweldige riante lifestyle hebben.’ Nee dus. Je moet vragen om eten. Je moet vragen naar de wc te mogen. Kelly is een meester in mind control. Hij is een marionettenspeler – hij trekt aan alle touwtjes.”

De vrouwen vertellen ook dat Kelly het gebruik van mobiele telefoons controleerde. Zo werd verboden foto’s te maken van waar ze woonden. De vrouwen in zijn inner circle moeten R. Kelly volgens de bronnen trouwens ook ‘Daddy’ (papa) noemen.

Verplicht joggingpak
R. Kelly zou vele regels opstellen. Zo wil hij naar verluidt dat de dames zich kleden in joggingpakken en naar de muur kijken wanneer andere mannen in de kamer zijn. Kelly heeft er volgens de bronnen namelijk geen zin in dat ‘zijn vrouwen’ er smakelijk uitzien. Dus dan maar hobbezakken aan. Als je zijn regels echter breekt, ontbrandt Kelly, zo schrijft Buzzfeed, in verbaal en fysiek misbruik.

De ‘sekte’-leden
Tot de ‘sekte’ van Kelly zouden de volgende mensen behoren:
– Een 31-jarige ‘moeder overste’ die nieuwkomers traint in hoe Kelly seksueel geplezierd moet worden.
– Een 25-jarige vrouw die al zeven jaar lid is van de ‘sekte’
– Een 19-jarige vrouw die in het openbaar gefotografeerd werd met Kelly; foto’s die op roddelsites terecht kwamen; een zeldzaamheid voor vrouwen in Kelly’s entourage
– Een songwriter uit Atlanta die een relatie kreeg met Kelly in 2009 (toen was ze 19, nu is ze 26)
– Een 18-jarige zangeres uit Polk County, Florida die volgens een van de bronnen Kelly’s “numer one girl” is.

Volwassen keuzes
Volgens de Amerikaanse wet is wat Kelly naar verluidt doet niet strafbaar. Hoe maf ook: volwassenen mogen elke relatie aangaan die zij willen. De politie is langs geweest op de adressen en vond geen strafbare feiten. Buzzfeed bericht echter wel dat meerdere tientallen civiele rechtszaken wegens machtsmisbruik door R. Kelly zouden zijn afgekocht.

Mentor-relatie?
Meerdere andere ouderparen zijn zeer bezorgd om hun dochters. De mentor-relatie die R. Kelly pretendeert met de jonge vrouwen te hebben, waarbij hij ze helpt in de muziekwereld, is volgens de vaders en moeders verworden tot een alomvattende, ongezonde sekte-verhouding.

De complete, schokkende verhalen, compleet met audio-opnamen vind je hier in de longread van Buzzfeed.

Omarm vrede en liefde
R. Kelly en zijn management wilden niet reageren. De civiel advocaat voor Kelly legde aan Buzzfeed wel een verklaring af: “We kunnen er slechts naar gissen waarom mensen maar doorgaan met het besmeuren van een artiest die van zijn fans houdt, 24/7 werkt en echt zorgt voor iedereen in zijn leven. Hij werkt keihard om de beste persoon en artiest te worden die hij kan zijn. Het is interessant dat verhalen en sprookjes die al zoveel jaar geleden werden doorgeprikt als onwaar, opduiken, terwijl zijn doel alleen maar is het geweld te stoppen; leg neer die wapens en omarm vrede en liefde. Ik neem dan maar aan dat dat de prijs van de roem is. Net zoals wij allemaal, verdient de heer Kelly een privéleven. Respecteer dat alsjeblieft.”

Minderjarig
De 50-jarige muzikant is in het verleden vaker beschuldigd van seksueel wangedrag. Hij trouwde op zijn 28e met de toen vijftien jaar oude r&b-zangeres Aaliyah, een huwelijk dat vanwege haar leeftijd niet legaal bleek en nietig werd verklaard door haar ouders. In de jaren 90 dook twee keer een sekstape op waarop R. Kelly te zien was met jonge meisjes, maar het lukte de autoriteiten niet vast te stellen dat zij minderjarig waren toen de tapes werden gemaakt.

In 2002 werd de muzikant wél aangeklaagd, voor 21 gevallen van het produceren van kinderporno. De helft van de aanklachten kwam te vervallen vanwege problemen met het huiszoekingsbevel. In de overgebleven gevallen werd hij vrijgesproken. De aanklagers konden de beschuldigingen niet bewijzen, mede omdat het meisje dat door verschillende mensen was herkend op de video, zelf niet wilde getuigen.

Niks aan de hand
Een dag na de onthullingen spreekt een van de vermeende slachtoffers zich in een videoboodschap uit. Aan het Amerikaanse magazine TMZ vertelt de vrouw dat alles goed met haar gaat en dat ze gelukkig is. Opvallend genoeg gaat ze niet in op de beschuldigingen en wil ze niet vertellen waar ze nu woont.

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten