Van den Ende-bio leest als detective

In zijn eigen DeLaMar Theater heeft Joop van den Ende woensdag het eerste exemplaar van zijn biografie in ontvangst genomen. De musicaltycoon kreeg het lijvige drukwerk uit handen van acteur Jeroen Krabbé. De acteur omschreef Joops levensverhaal, opgetekend door NRC-journalist Henk van Gelder, als ”fuckin’ fascinerend”.

Krabbé: “Ik kon niet stoppen met lezen. Het leest als een detective, een whodunit. Alleen kennen we al vanaf pagina 1 de dader”, grapte Krabbé tijdens de boekpresentatie in Amsterdam. Krabbé ziet voor zichzelf al een rol weggelegd in de denkbeeldige theaterversie van het boek: Joop, de musical.

In het bijzijn van zijn vrouw Janine droeg de 70-jarige hoofdpersoon het boek op aan zijn kinderen Iris en Vincent. ”Voordat ik 70 werd wilde ik graag een biografie voor mijn kinderen, omdat we thuis als we samen zijn liever praten over hun toekomst en zelden over mijn carrière. Ze weten er daardoor weinig van”, zei Joop.

Auteur Henk van Gelder stond de afgelopen vier jaar niet toe dat Joop met een rood potlood invloed zou hebben op het boek met daarin de verhalen over 40 televisie- en theaterjaren. Het werd daardoor een ongeautoriseerde biografie. Maar het hoofdpersonage is duidelijk tevreden met het resultaat, dat hij fier in de lucht hield. Joop is normaliter een controlfreak, maar hij vond het naar eigen zeggen wel lekker de verantwoordelijkheid voor het boek in handen van de auteur te leggen.

Henk van Gelder sprak bijna 80 uur met Joop van den Ende en interviewde tientallen personen die de boekpresentatie bijwoonden. Onder de gasten waren André van Duin, Simone Kleinsma, Mies Bouwman, Liz Snoijink, Henny Huisman, Freek de Jonge, Jan des Bouvrie, Frits Sissing, Anneke Grönloh en Willeke van Ammelrooy. Ook fotograaf Erwin Olaf, die de omslagfoto maakte, gaf acte de présence.

Bekijk hier de reportage van de presentatie van de Van den Ende-biografie. (Redactie/BuzzE)

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten