Joop Stokkermans overleden

Componist en pianist Joop Stokkermans is in de nacht van woensdag op donderdag na een kort ziekbed op 75-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hilversum overleden. Dat heeft zijn management donderdag laten weten.
Stokkermans laat een groot oeuvre na van musicals, televisie- en filmmuziek, bekende reclametunes en kinderrepertoire waar vele generaties mee zijn opgegroeid.

Hij maakte vele bekende werken, waaronder muziek voor de televisieserie Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen meneer? en liedjes voor de kinderseries de Berenboot, Tita Tovenaar, Barbapapa, Peppi en Kokki en Q & Q. Ook de muziek voor programma’s als Tussen Kunst en Kitsch en De Late Lien Show was van zijn hand. Hij componeerde de muziek voor meerdere albums van Kinderen voor Kinderen.

Stokkermans schreef verder liedjes voor de Nederlandse deelname aan het Eurovisiesongfestival, zoals Katinka (1962). Ter gelegenheid van het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in 2002 schreef Stokkermans De Oranje Rhapsodie. Bekende reclametunes maakte hij voor onder meer Kips Leverworst en Douwe Egberts. Ook in de theaters was zijn muziek te horen. Zo maakte hij de muziek voor de musical Nijntje.
Voor de AVRO ontwikkelde en regisseerde hij radio- en televisieprogramma’s op het gebied van klassieke muziek, waaronder het Prinsengrachtconcert en Jonge Mensen op weg naar het Concertpodium. In 1960 ontving Stokkermans de Prix d’Excellence, de hoogste muzikale onderscheiding. Ook is hij onderscheiden met de Gouden Harp, voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek.
In 2002 werd in het Luxor Theater in Rotterdam een hommage gegeven aan Joop Stokkermans. De laatste compositie was een opdracht van de jonge pianisten Lucas en Arthur Jussen. (BuzzE)

Bekijk de reacties (0)