Moszkowicz uit ambt gezet

De bekende Amsterdamse advocaat Bram Moszkowicz mag zijn vak niet meer uitoefenen. De Raad van Discipline, die hem die straf dinsdag oplegde, vindt dat hij de regels te vaak heeft overtreden. Moszkowicz was niet bij de uitspraak in Amsterdam aanwezig. Hij gaat in hoger beroep. Dat betekent dat hij voorlopig aan de slag kan blijven als advocaat, verduidelijkte zijn raadsman Gabriel Meijers.

Volgens de raad heeft Moszkowicz (52) vele duizenden euro’s aan contant geld aangenomen, voorschotten van cliënten niet terugbetaald, slechte rechtsbijstand verleend en niets gedaan om zijn vakkennis op peil te houden. Zijn administratie was volgens het tuchtcollege voor advocaten niet op orde. Het is de zwaarste straf in het tuchtrecht voor de advocatuur.

De deken van de Amsterdamse orde van advocaten, Germ Kemper, die de zaak aanspande, had gevraagd om een jaar schorsing, waarvan een half jaar voorwaardelijk. ,,Ik hield rekening met de mogelijkheid van verbetering van het gedrag van Moszkowicz ten opzichte van zijn cliënten en van de Orde en stelde daarom een gedeeltelijk voorwaardelijke schorsing voor.” De raad kwam tot een zwaarder besluit.

Bekende vakgenoten reageerden dinsdag meteen op de uitspraak. Britta Böhler vindt het ,,een heel heftige straf. Het betekent dat hij niet meer tijdens een rechtszitting mag optreden in een toga. Zijn meester-titel staat daar los van, die houdt hij. Hij mag dus gewoon als jurist of juridisch adviseur aan de slag.” Advocaat Gerard Spong noemde het een ,,uitermate pijnlijke deformerende uitspraak voor Moszkowicz”.

PVV-leider Geert Wilders brak een lans voor de strafpleiter. ,,Hij heeft mij uitstekend verdedigd en is voor mij de beste advocaat van Nederland. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik ben vrijgesproken; zonder hem was dat misschien niet gelukt.” Maar Jort Kelder, die in conflict raakte met Moszkowicz toen hij hem in 2007 maffiamaatje noemde, is blij met de uitspraak. ,,Voor hem persoonlijk is het een drama. Ik stoor me aan het totale gebrek aan zelfinzicht bij de man. Altijd heeft een ander het gedaan; nu weer de media.”

Moszkowicz blijft als vaste gast welkom in het programma RTL Boulevard. ,,Hij zit bij ons als crimedeskundige en niet als advocaat. Hij weet de materie goed over te brengen en dat is het belangrijkste voor ons.” Op de dag van de uitspraak werd bekend dat in april volgend jaar een nieuw boek van Moszkowicz verschijnt, met als titel Onkruid. Daarin haalt hij volgens zijn uitgever uit naar de ,,krachten die hem de mond willen snoeren”. (ANP)

 

 

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten