Obama of Romney?

Kijk hier naar sterren die Obama steunen.
Kijk hier naar sterren die Romney steunen.

Televisiekijkers die rechtstreeks getuige willen zijn van de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, kunnen zich opmaken voor een lange nacht. Het wordt wachten op uitslagen uit swing states, staten waar de twee kandidaten zo dicht bij elkaar liggen dat de uitkomst naar beide kanten kan uitvallen.

Hoewel president Barack Obama de beste papieren lijkt te hebben voor de winst, lijkt het er niet op dat er in de eerste uren na sluiting van de stembureaus aan de oostkust al een beslissing is gevallen. Alleen als de swing states Florida en Virginia zich allebei achter de president scharen, lijkt de strijd meteen gestreden.

Amerikaanse media hebben op basis van peilingen en historische gegevens een groot deel van de staten en de daarbij horende kiesmannen (die uiteindelijk formeel de president kiezen) al aan een van beide kandidaten toegewezen. Obama gaat daarbij ruim aan de leiding. Volgens website politico.com heeft hij 237 kiesmannen tegen 191 voor zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney. Bij de Washington Post komt hij uit op 243 tegen 206. Om het presidentschap zeker te stellen heeft een kandidaat minstens 270 kiesmannen nodig.

Winst in de bevolkingsrijke staat Florida levert 29 kiesmannen op voor de winnaar; de verliezer krijgt er nul. Virginia is goed voor 13kiesmannen. Wint Obama in beide staten, dan gaat hij dus over de magische grens van 270, mits hij natuurlijk de aan hem toegeschreven staten ook houdt.

Andere politieke sites zoals Realclearpolitics.com zijn voorzichtiger met het toewijzen van staten aan kandidaten. Zij houdt niet alleen bij Pennsylvania (20 kiesmannen) een slag om de arm, maar ook ten aanzien van Michigan. De ‘virtuele voorsprong’ van Obama slinkt daardoor met 36 kiesmannen.

Dat er vroeg op de verkiezingsavond een beslissing valt, is overigens niet erg waarschijnlijk. Romney beschikt over de beste papieren om Florida te pakken waardoor de uitslagen in de swing states Ohio, Wisconsin en Colorado, van grote betekenis worden.

Omdat beide kampen zo dicht bij elkaar liggen, hebben de verkiezingen plaats onder scherp toezicht van beide partijen en hun advocaten. Het tellen van de stemmen zal ook de nodige tijd in beslag nemen. Campagnemedewekers waarschuwen dat het in Ohio (met zijn 18 kiesmannen) zeker uren gaat duren voordat er wat duidelijk is. In Florida zijn de stembiljetten ongewoon lang, omdat er tegelijkertijd tal van andere verkiezingen en referenda meeliften op de stemformulieren, waardoor het stemmen ook langer kan gaan duren en de uitslag dus langer op zich kan laten wachten.

De stemlokalen in de cruciale staten sluiten het eerst in Virginia (01.00 uur Nederlandse tijd), een half uur later gevolgd door Ohio. Om 02.00 uur volgen de staten Florida, New Hampshire en Pennsylvania. Een uur later volgen de staten Wisconsin en Colorado, goed voor respectievelijk tien en negen kiesmannen.

Op de laatste campagnebijeenkomst van Barack Obama trad onder andere rapper Jay-Z op die zijn hit ’99 Problems’ qua tekst had aangepast om een sneer uit te delen richting Mitt Romney. Video van het optreden, bekijk je hier.

Ruud de Wild
Ruud de Wild is in Amerika om verslag te doen van de presidentsverkiezingen. En hij pakt meteen even de nasleep van superstorm Sandy mee. “Het is in één keer net een Derdewereldland”, vertelt hij in dagblad Sp!ts.

Maar nu Sandy uitgeraasd lijkt, ligt de focus weer op de verkiezingen. “Vier jaar geleden was ik er ook al bij en ik blijf me verbazen over wat voor circus het is. Ik reken op een nipte overwinning voor Obama, al is dat misschien meer een wens die ik uitspreek dan een verwachting. Niemand wil toch vijftig jaar terug in de tijd?”

Ook verbaast De Wild zich over de Amerikanen zelf. “Tja, die patriotten hier … man, daar zitten toch wel veel mafkezen tussen. Hier in de stad heb je er niet veel, maar zodra je erbuiten komt wel. Ik zou nooit in Amerika kunnen wonen, maar wel in New York.”

“Alleen al de manier waarop ze elkaar begroeten; ’hi how are you’, ’fine, thanks só much for asking’. Het overdrevene. Ik weet niet of het nou een levenswijze voor ze is of een soort drug. Goed, ik moet toegeven: er zit ook wel iets moois en gezelligs aan. Als iemand je een compliment maakt over je haar, maakt het weinig uit of ze dat nou menen of niet. Je voelt je er tóch even beter door (Redactie/ANP/BuzzE)

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten