Schokkende column in Metro

Update 07.31: Metro maakt excuses voor column
Update 22.24:
Mariska Orbán-de Haas duikt onder na doodsbedreigingen
Update 14.11: De column is hier nog te lezen
Update 14.10: Metro heeft de column op verzoek van de familie Ribberink van de website verwijderd.

Het gratis dagblad Metro heeft een column gepubliceerd die de gemoederen fiks in beroering gebracht heeft. Columnist Luuk Koelman schrijft het stuk alsof het afkomstig is van Mariska Orrbán-de Haas. Zij is hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. Tim Ribberink is het onderwerp van de ‘brief’ die gericht is aan zijn moeder. Hij is de jongen die zich ten gevolge van pesterijen van het leven beroofde.

Koelman legt Orbán-de Haas woorden in de mond als: ‘Natuurlijk was Tim geen loser. Wel had hij blijkbaar een tekortkoming.’ En, gericht aan de moeder van Tim: ‘Zei u nooit tegen Tim: kies voor het mooiere, kies voor de eenheid tussen man en vrouw? Nee, dat deed u niet. Liever was u modern en tolerant.’

Verder: ‘Ach, leefden wij nog maar in het Nederland van de jaren vijftig, toen abortus nog een vies woord was en homo’s veilig in de kast zaten. Toen minderjarige rooms-katholieke jongens nog werden gecastreerd om ze van hun homoseksuele gedrag af te helpen. Was Tim in zijn jonge jaren netjes van zijn balletjes ontdaan, dan had menig kerkkoor hem graag als castraat opgenomen. Wellicht was dat zijn redding geweest.’

Mariska Orbán-de Haas is momenteel niet bereikbaar voor commentaar. Het Katholiek Nieuwsblad heeft een reactie op de website geplaatst. “Over de inhoud van de column doet Metro geen mededelingen. Metro-columnisten schrijven op eigen titel en niet op die van de krant.” zo laat het dagblad weten.

Orbán-de Haas kwam in de belangstelling te staan na een paar spraakmakende optredens op televisie, waaronder recent de aflevering van Pauw en Witteman van woensdag 24 oktober. Daar ging zij in debat met Barbara Barend, naar aanleiding van woeste tweets van Claudia de Breij over de SGP-afwijzing van ouderschap voor homostellen.

Bekijk de reacties (0)

Gerelateerde berichten