Meryl Streep heeft zondagnacht de Oscar voor beste actrice gewonnen voor haar rol als Margaret Thatcher in The Iron Lady. De 62-jarige actrice was voor de zeventiende maal genomineerd, meer dan wie ook in de geschiedenis van de Academy Awards, en won voor de derde maal. Ze werd door velen al bestempeld als gedoodverfde favoriet.

“Ik besef me volledig dat ik hier waarschijnlijk nooit meer sta om een Oscar op te halen”, grapte Streep. De make-up voor de film, waarmee Streep werd getransformeerd tot de Britse vrouwelijke premier, won tevens een Academy Award.

De Oscar voor beste acteur ging naar Jean Dujardin voor de stomme zwart-witfilm The Artist. Hij won eerder al de Britse Bafta voor zijn hoofdrol als afgedreven acteur in stomme films. De 39-jarige Fransman versloeg hiermee veel grotere namen als George Clooney, Brad Pitt en Gary Oldman.

Octavia Spencer won de Oscar voor haar bijrol in The Help, een drama over de emancipatie van zwarte vrouwen in de Verenigde Staten in de jaren zestig. Ze passeerde hiermee Bérénice Béjo in The Artist, die vrijdagavond nog een César voor de rol ontving, en haar tegenspeelster Jessica Chastain die tevens voor haar bijrol in the Help was genomineerd.

Christopher Plummer mocht de Oscar voor beste mannelijke bijrol mee naar huis nemen voor zijn rol in Beginners, over een man op leeftijd die ontdekt dat hij homo is. De 82-jarige Canadees was hiermee de oudste Oscarwinnaar ooit. (Novum)